пʼятницю, 11 липня 2014 р.

Піраміда, описана навколо конуса.

Піраміда, описана навколо конуса.

Дотичною площиною до конуса називають площину, що проходить через твірну конуса і перпендикулярна до площини осьового перерізу, який містить цю твірну (мал. 509).


Піраміду називають описаною навколо конуса, якщо її основа описана навколо основи конуса, а вершиною є вершина конуса (мал. 510).


При цьому конус називають вписаним у піраміду. Зауважимо, що бічні грані піраміди належать площинам, дотичним до конуса.
Виходячи з означення, маємо властивості піраміди, описаної навколо конуса.
1) Конус можна вписати в піраміду, якщо її основою є многокутник, в який можна вписати коло, а висота піраміди проходить через центр цього кола.
2) Радіус основи конуса дорівнює радіусу кола r, вписаного в основу піраміди, а висота конуса Н дорівнює висоті піраміди.
Приклад. В основі піраміди лежить прямокутний трикутник з катетами 6 см і 8 см, а двогранні кути при основі піраміди дорівнюють 60º. Знайти висоту конуса, вписаного у піраміду.
Розв’язання. 1) Нехай у трикутну піраміду з основою АВС і вершиною Q вписано конус (мал.510). Основа висоти конуса точка О - центр кола, вписаного в АВС.
2) Нехай точка К - точка дотику кола, вписаного в АВС, до сторони АВ. Позначимо ОК = R - радіус кола, вписаного в АВС, і також радіус основи конуса.
3) ОК  АВ, за теоремою про три перпендикуляри QК  АВ, тому QКО - лінійний кут двогранного кута при ребрі основи піраміди. За умовою QКО = 60°.
4) За відомою формулою радіус кола, вписаного у прямокутний трикутник, знаходиться за формулою  де а, b - катети, с - гіпотенуза.
5) За умовою АС = 6 см, ВС = 8 см - катети.
Тоді гіпотенуза 
6) Маємо 
7) QO - висота піраміди і конуса. В  тоді 










Немає коментарів:

Дописати коментар