четвер, 10 липня 2014 р.

Циліндр. Приклади задач

Циліндр. Приклади задач 

№ 1. Площа основи циліндра відноситься до площі осьового перерізу як  і 4. Знайти кут між діагоналями осьового перерізу.

Розв'язання.
 
Розглянемо осьовий переріз ABCD. Твірна циліндра AB дорівнює його висоті, а відрізок AD є діаметром циліндра, тоді площа перерізу буде 
В основі циліндра лежить круг, площа якого дорівнює  За умовою задачі можна записати співвідношення
Бачимо, що висота циліндра дорівнює діаметру, тобто ABCD - квадрат. Як відомо, діагоналі квадрата перетинаються під прямим кутом.
Відповідь: 90°.
№2.  В циліндрі радіуса R і висоти H проведено переріз, паралельний осі циліндра. На якій відстані від осі знаходиться площина перерізу, якщо його площа дорівнює S?
Розв'язання.
 
Відомо, що переріз циліндра площиною, яка паралельна осі циліндра, є прямокутник. Розглянемо прямокутник ABCD. Його площа SCD=H,  тоді .
Опустимо з точки О - центра основи циліндра перпендикуляр на відрізок AD. Оскільки вісь паралельна перерізу, то OK - відстань від осі до перерізу. AK=KD.
Розглянувши трикутник OKD, маємо: 
Відповідь: 
№3. Діагональ розгортки бічної поверхні циліндра дорівнює d утворює з висотою розгортки кут . Знайти площі основ і осьового перерізу циліндра.
Розв'язання.
 Розглянемо розгортку бічної поверхні циліндра, це прямокутник, позначимо його KNMP.Тоді KN - діагональ розгортки, KN=d;  KM - висота;  
З        
В свою чергу , отже,
Площа основи циліндра знайдемо за формулою
     
З ;  площа осьового перерізу - це добуток висоти циліндра на діаметр його основи (див. задачу №1), отже,
Відповідь.     
№4. У нижній основі циліндра проведено хорду, яка знаходиться на відстані від центра верхньої основи. Із центра нижньої основи її видно під кутом . Відрізок, який сполучає центр верхньої основи з точкою кола нижньої основи, утворює з нижньою основою кут . Знайти площу бічної поверхні циліндра.
Розв'язання.
 
Нехай у циліндрі точки і O1 - центри верхньої і нижньої основ відповідно, AB - хорда в нижній основі циліндра, OK - відстань від центра верхньої основи до хорди AB,   N  - точка в нижній основі,  - кут між відрізком ON та площиною нижньої основи. Покладемо  тоді з 
Оскільки  тоді за теоремою про три перпендикуляри  Враховуючи, що  - рівнобедрений,  та O1K - бісектриса. Розглянемо  в ньому 
А з  маємо:
Прирівняємо праві частини рівностей (1) та (2), попередньо піднісши до квадрату рівність (1), маємо
Підставимо отримане значення в рівність (1):

Бічна поверхня циліндра буде обчислюватись за формулою , тоді запишемо
Відповідь. 

Немає коментарів:

Дописати коментар