пʼятницю, 11 липня 2014 р.

Означення зрізаного конуса. Елементи зрізаного конуса.

Означення зрізаного конуса. Елементи зрізаного конуса.



Розглянемо довільний конус і проведемо площину, паралельну до основи конуса. Ця площина перетинається з конусом по кругу і розбиває конус на дві частини (мал. 495). Одна з цих частин є конусом, а іншу називають зрізаним конусом. Основа вихідного конуса і круг, отриманий в перерізі називають основами зрізаного конуса, а відрізок, що з’єднує їх центри - висотою зрізаного конуса. На малюнку 495: ОА і O1А1 - радіуси основ зрізаного конуса, ОО1 - висота зрізаного конуса.

nbsp;
Зрізаний конус можна розглядати і як геометричне тіло, утворене обертанням прямокутної трапеції навколо прямої, що містить її меншу бічну сторону. На малюнку 496 прямокутна трапеціяOO1А1А з прямими кутами О і О1 обертається навколо прямої ОО1. Цю пряму називають віссю зрізаного конуса. Бічна сторона ОО1 трапеції OO1А1А є висотою зрізаного конуса, а основи трапеції - радіусами основ зрізаного конуса.


Поверхню, утворену обертанням більшої бічної сторони АА1 трапеції OO1А1А називають бічною поверхнею зрізаного конуса. Кожний відрізок цієї поверхні (а також його довжину), який сполучає найближчі точки кіл основ зрізаного конуса, називають твірними зрізаного конуса. На малюнку 496: АА1 і ВВ1 - твірні зрізаного конуса. Вони рівні між собою.
Зауважимо, що природно позначати радіуси основ зрізаного конуса - r1 і r2, висоту - h, твірну - l.

Немає коментарів:

Дописати коментар